Speelschema

Bekijk
GAVC kledinglijn

Bekijk snel onze nieuwe kledinglijn en bestel meteen voor het komende seizoen.

Bekijk
Wil je lid worden?
Klik dan hier
Bekijk de uitslagen
Klik hier
Afgelastingen
  • Geen afgelastingen
De mannen van 45+  

De mannen van 45+  

Om u gelijk maar in verwarring te brengen, dit stuk gaat niet over de dikbuikige mannen van GAVC 45+ die zeven tegen zeven over de breedte van een veld voorzien van welpen-doeltjes 3 x 20 minuten op een vrijdagavond voetballen om zich daarna te bezatten aan bier, opgeleukt met chips en bitterballen. Het team onder leiding van Nico Bootsma en Cor Kleinhuis, het team dat het presteert te verliezen van FFF (uit Vegelingsoord of all places) en het team dat op de terugweg van Harlingen naar Grou er 25 minuten over heeft gedaan om via Sopsum in Franeker te geraken, over een kronkelende weg met maar liefst 83 bochten (Geert Teitsma heeft ze geteld). Voor de verandering is dit een serieus stuk.

Dit stuk gaat over de mannen van 45+. Over de mannen van 1945+ wel te verstaan. GAVC voetbalde voor en tijdens de oorlog op een hobbelig veld gelegen aan de Wandelweg nabij het Pikmeer – ‘op de twadde Mar-seize’. Het perceel was eigendom van dokter Van der Meer en in gebruik bij ‘komelker’ Steneker. Na de oorlog, zo rond 1946, werd er tijdelijk uitgeweken naar een weiland van boer Hospes aan de Stationsweg. De reden was het graven van het Prinses Margrietkanaal. Deze noodlocatie was geen succes, het veld was dramatisch slecht. In het seizoen 1951/52 werd GAVC de trotse bewoner van het sportterrein aan de Nesserdyk. Twee velden en nette kleedboxen, wat een luxe!

De eerste wedstrijd na de oorlog werd gespeeld op 27 mei 1945. Dit tegen de Manitoba Dragons uit Canada, een elftal van in Grou ingekwartierde bevrijders. GAVC-ers van dat team waren onder meer K.Kerkhof, S. Meijerhof, G. Jonker, S. Pijolman, W. Postma, Sj. Van der Wijk, W. Adema en M. Postma.

In de competitie van 1945/46 was GAVC actief met twee senioren- en twee juniorenelftallen. Vanaf het jaar daarna werden dit er voor beide categorieën drie. GAVC-1 was in deze jaren een stabiele derde klasser, het team eindigde steevast bij de eerste vijf. De juniorenteams maakten eind jaren ’40 een bloeiperiode door. Prima prestaties en deze waren voor een behoorlijk deel toe te schrijven aan een aantal goede leiders zoals G. Dijkstra en W. Deelstra.

Bijgaande foto is genomen in 1954 en toont het junioren A-team. Een groot aantal van deze spelers zou na de overgang naar de senioren een lange tijd in het eerste van GAVC voetballen. Talenten, waarbij het verhaal van Jelle Holtrop best opmerkelijk mag worden genoemd. Jelle begon pas op zijn 17e te voetballen. Zijn eerste wedstrijd, uit in Leeuwarden, was al even opmerkelijk. Hij bezat nog geen voetbalschoenen, zijn ouders wisten niet dat hij mee was en hij scoorde ook nog eens twee keer. Uiteraard kwam dit nieuws ten gehore in huize Holtrop. Vader was mild: ‘keapesto mar in pear skuonnen Jelle.’ GAVC was een talent rijker.

Medio september geeft ondergetekende het jubileumboek ‘100’ jaar De Klomp uit. 272 pagina’s vol historie over de volksclub vv Leeuwarden. Met tekst en bijna 300 schitterende foto’s. Een boek waar niet alleen wijlen Grouster Marius Del Grosso in voorkomt, maar tot mijn verrassing ook ‘onze’ Otto Hoekstra. Samen met Jan Kiemel ben ik bezig een redactie samen te stellen voor een identiek boek over GAVC. Want, in 2022 bestaat GAVC 100 jaar. Ver weg, maar voor een jubileumboek dichtbij. Op de jaarvergadering in november zal over redactie en het idee van het boek worden verteld.

Op de foto staand v.l.n.r.: Gerben Dijkstra (leider), Wouter Stellingwerf, Frits de Jong, Jelke Pijl, Simme Schrage, Douwe van der Meer, Fokke van der Meer en Marius Stobbe. Gehurkt v.l.n.r.: Gerben Tuinstra, Rudi Feenstra, Tjitse Uilkema, Jelle Holtrop en Tjeerd Andringa.

 

Laatste nieuws

Meer nieuws
Contactgegevens
Sportcomplex Meinga
Burstumerdyk 2
9001 ZC Grou

05 66 62 27 28
Postbus
v.v. GAVC
Postbus 41
9000AA Grou